Over het Vogelhospitaal
Geschiedenis
Al in 1957 werd de basis gelegd voor wat vandaag de dag het 'Vogelhospitaal Naarden' heet.
Het begon allemaal toen de oprichter Barend van Ingen de vogels ging verzorgen, die gewond raakten tijdens het ringen. Barend had een ringvergunning en ving de vogels voor wetenschappelijke doeleinden. Vandaag de dag zijn we heel wat wijzer geworden als het om vogels gaat, mede dankzij zijn gegevens.
Al snel kwamen ook de mensen uit de buurt vogels brengen die zij hadden gevonden. Zoals dat wel vaker gaat verspreidde dit nieuws zich snel en van enkele tientallen vogels per jaar werden het er al snel enkele honderden. Barend had zijn hele huis, tuin en schuur uiteindelijk vol vogels staan. Aan de keukentafel werden ze behandeld en gevoerd. In de badkuip zwommen jonge eendjes rond en op elke trede van de trap stond wel een kooitje.
Vestiging op de Burgemeester J. Visserlaan
Omdat deze hobby uit de hand begon te lopen, kreeg Barend begin jaren '70 van de vorige eeuw toestemming om op de oude stadskwekerij aan de Burgemeester J. Visserlaan te Naarden een aantal volières te plaatsen waar de vogels in konden revalideren. Al gauw moest er weer uitgebreid worden en werd begin jaren '90 besloten om een stichting op te richten. Helaas overleed Barend voordat de stichting opgericht was.
Inmiddels heeft de stichting vele namen gehad, van 'Vogelasiel het Gooi' tot vandaag de dag 'Vogelopvangcentrum Midden Nederland'. Dit doet meer recht aan de steeds groter wordende regio waaruit wij vogels opvangen. Onze regio omvat o.a. zuidelijk Flevoland en de Gooi en Vechtstreek.
Jaarlijks vangen wij ca 7000 zieke, gewonde, verzwakte of verweesde vogels op met het doel om ze beter te maken en daarna weer uit te zetten in de vrije natuur.