Direct contact? Bel: 035 - 694 56 58

Home > Nieuws > Vogelhospitaal vleugellam na ingrijpen NVWA

Vogelhospitaal vleugellam na ingrijpen NVWA

Vogelhospitaal vleugellam na ingrijpen NVWA

Afgelopen oktober kwam de NVWA bij het Vogelhospitaal langs naar aanleiding van een klacht. De inspecteur was nog nooit op een opvangcentrum voor wilde inheemse dieren geweest en vroeg om een rondleiding. Wij konden niet vermoeden waartoe dit zou leiden.

November

Tijdens het bezoek mocht zij ons hele vogelhospitaal bekijken en kreeg ze overal uitleg over. Hierbij trof zij medicatie aan waarvan zij aangaf dat wij deze niet in bezit mochten hebben, en ze nam ze in beslag. Hierop volgde in november een verzoek om al onze administratie. Op advies van onze advocaat hebben wij hier toen niet aan voldaan.

December

Twee dagen geleden kwamen twee inspecteurs alsnog onze administratie in beslag nemen. Wij dachten dat hiermee de zaak voorlopig afgedaan was. Vandaag echter stonden er echter weer twee inspecteurs op de stoep. Dit keer om al onze medicatie in beslag te nemen en met de waarschuwing dat wij niet bevoegd zijn om diergeneeskundige handelingen te verrichten. Beheerder Erik Bruinning schreef hierover het volgende op Facebook:

"Je hoopt het nooit te hoeven zeggen, maar ook wij zullen de deuren voorlopig moeten sluiten. Na het beslag leggen op medicatie kunnen wij niet meer de zorg bieden die we volgens het kwaliteitsprotocol verplicht zijn te bieden. Alternatief met elke vogel langs de dierenarts, daar laten beoordelen en een recept meekrijgen. Welke dierenarts heeft ruimte voor ca. 6000 patiënten per jaar, oh ja je moet wel gespecialiseerd zijn in vogels anders mag je ze net als wij ook niet beoordelen. Goed we weten dat het niet helemaal volgens de regels is, het is een grijs gebied waar we tientallen jaren met welwillende dierenartsen een weg in hebben proberen te vinden. Blijkbaar is één NVWA dierenarts voldoende om misschien alle opvangcentra voor wilde dieren in Nederland de nek om te draaien."

Het Vogelhospitaal Naarden kondigt tot nadere orde een opnamestop af van vogels die niet door een dierenarts zijn onderzocht. In de praktijk betekent dit voorlopige sluiting van ons hospitaal.