Direct contact? Bel: 035 - 694 56 58

Home > Nieuws > Vogelhospitaal Naarden weer open!

Vogelhospitaal Naarden weer open!

Vogelhospitaal Naarden weer open!

Het waren drie spannende en zware maanden. Maar na de onbesuisde actie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) begin december, waardoor een opnamestop noodzakelijk was, is het Vogelhospitaal  in Naarden weer open. Bestuur en medewerkers zijn blij en opgelucht. Door een veranderde werkwijze zijn alle gewonde, zieke of verweesde vogels sinds zaterdag 14 maart weer welkom in het hospitaal. De feestelijke opening is vanwege het coronavirus uitgesteld tot een latere datum, maar dat beïnvloedt de werkzaamheden niet.

Beheerder Erik Bruinning is in een opperbeste stemming. Zijn mensen kunnen weer aan de slag en vogels kunnen weer geholpen worden. “Het was zwaar de afgelopen maanden, ons lege hospitaal. Elke keer sloeg de NVWA onze hoop weer de grond in, maar we zijn altijd strijdbaar gebleven. Dat loont nu”. In de maanden van noodgedwongen sluiting hebben medewerkers en vrijwilligers van het Vogelhospitaal niet stilgezeten. Zo zijn Bruinning en het bestuur al sinds het eerste begin druk in overleg met de gemeentes uit het verzorgingsgebied, met name het Gooi en Almere, en met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over oplossingen van de problematiek waar wildopvangorganisaties continu tegenaan lopen.

“Wij pleiten, samen met veel andere wildopvangorganisaties, voor aanpassingen van de regels aan de werkbare realiteit en het ontwikkelen van een cursus voor medewerkers van opvanglocaties, zodat zij net als bijvoorbeeld veehouders diagnoses mogen stellen en dieren medicijnen mogen toedienen, zonder dat daar direct een dierenarts bij betrokken hoeft te worden.” Deze ontwikkeling is echt noodzakelijk, omdat dierenartsen geen capaciteit hebben om elk dier te controleren en te behandelen, en opvangcentra geen geld. De situatie bij Vogelhospitaal Naarden heeft de gebrekkige regelgeving en mogelijkheden op de kaart gezet. “Een geluk bij een ongeluk”, aldus Bruinning.

De nieuwe werkwijze is niet ideaal, maar voor het moment wel werkbaar. Hopelijk maakt nieuwe regelgeving het werk in de toekomst makkelijker, maar dat is nog even wachten. Voorzitter Kees Tegelberg legt uit: “de wielen in Den Haag draaien nooit zo snel, dus tot die tijd moeten we het doen met kleine aanpassingen die maken dat we behoeftige vogels bij kunnen staan”. Het hospitaal wordt de laatste weken alweer overspoeld met telefoontjes van mensen die dieren in nood vinden. De winter was zacht, en de lente is aangebroken. De collega’s in bijvoorbeeld Amsterdam of Soest hebben ook een grens aan hun capaciteit, vooral nu het broedseizoen en dus het hoogseizoen voor de deur staat.

De sluiting heeft het Vogelhospitaal niet alleen moreel, maar ook financieel een mokerslag toegebracht. “Als we geen vogels opvangen, hebben we ook geen inkomsten van gemeenten. Donaties, giften; alles valt stil. De sluiting had niet veel langer moeten duren, want dan redden we het gewoon niet”, aldus Tegelberg. De nieuwe werkwijze loopt ook aardig in de papieren, doordat een dierenarts veel vaker geconsulteerd moet worden. Daarom is het Vogelhospitaal Naarden dringend op zoek naar nieuwe donateurs, sponsoren en (eenmalige) giften.

Kijk hier hoe u een bijdrage kunt leveren!